Ο Δημητράκης & η Δημητρούλα (28'), Τζέλη Χατζηδημητρίου, Ελλάδα

Giorgos and Polya (11’), Polina Moshenska, Greece/Ukraine

 

Tο βάλσαμο (23'), Έφη Σιαλεβρή, Ελλάδα

Ανάμεσα στις φροντίδες της καθημερινότητας, την οικογενειακή ζωή και τη δουλειά της, η Μαρία Σεϊτανίδου, μια νέα γυναίκα που ζει στη Μυτιλήνη, βρίσκει το βάλσαμό της στο τραγούδι. Την βρίσκεις σε αγκαλιές παιδιών, σε κύκλους ανθρώπων που χορεύουν και σε καρδιές που πλέουν. Ταξιδεύει με τη φωνή της από το παρελθόν στο παρόν, από τη γη στον ουρανό.

The Bright Side Greece (7’), Νικολέτα Παρασχή & Γεωργία Σαλαμπάση, Ελλάδα

 

Στο εργαστήρι του Hope project, οι πρόσφυγες της Λέσβου προσπαθούν να ξαναβρούν την ανθρώπινή τους υπόσταση μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία. Η ταινία εστιάζει στο ρόλο της τέχνης και στην φωτεινή πλευρά της ύπαρξης ακόμη και στην πιο κρίσιμη στιγμή της επιβίωσης.

Watch Me (84’), Klara Van Es, Βέλγιο

 

Πώς 6 άτομα με αναπηρία παρουσιάζουν τον εαυτό τους, ο ένας στον άλλο και στο κοινό. Σε μια ποιητική ασπρόμαυρη ταινία, κοιτάζουμε μέσα στα μάτια των Nadine, Sofie, Sam, Quan, Mathias και Jessica, παρουσιάζουν το δικό τους κόσμο. Όλοι ζουν σε ένα κέντρο φροντίδας για άτομα με νοητική αναπηρία. Ξεδιπλώνουν τα συναισθήματά τους κατά τη διάρκεια ενός έτους. Δείχνουν στους θεατές ότι είναι άνθρωποι που διεκδικούν πλήρως τα δικαιώματα τους στην κοινωνική αλλά και στην προσωπική τους ζωή.

Love & Sex & Rock’n Wheekchair (45’), Susanna Wuestneck, Γερμανία

 

Η ταινία μας μιλάει για την ζωή με αναπηρία και το δικαίωμα των αναπήρων στον έρωτα και την σεξουαλικότητα. Η Nicola, Stefan, Emanuel & Wiebke μοιράζονται την αναπηρία αλλά έχουν διαφορετικό κοινωνικό status. Όλοι τους αναζητούν την αγάπη και το δικαίωμα στον έρωτα. Παίρνουν μέρος σε ένα εργαστήριο για τον έρωτα και το σεξ ενός ινστιτούτου αυτοπροσδιορισμού και ψυχολογικής υποστήριξης αναπήρων σε μια μικρή γερμανική πόλη. Στην ταινία παρακολουθούμε την συνάντησή τους στο εργαστήριο.

Advocate (110’), Rachel Leah Jones, Ισραήλ / Καναδάς / Ελβετία

H Ισραηλινή δικηγόρος Λέα Τσεμέλ εργάζεται ως συνήγορος υπεράσπισης Παλαιστινίων κατηγορουμένων στο Ισραήλ εδώ και μια πεντηκονταετία, χωρίς να υποπίπτει σε διακρίσεις και διαχωρισμούς. Έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της σε φεμινίστριες και φονταμενταλιστές, σε ειρηνικούς διαδηλωτές και ένοπλους μαχητές. Ένα συγκινητικό πορτρέτο μιας γυναίκας που έχει αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή της στην απονομή δικαιοσύνης και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βάζοντας το δικό της λιθαράκι για έναν καλύτερο κόσμο.

A look from a wheelchair (82 min), Oleh Pavliuchenkov, Oυκρανία

Η ταινία καθρεφτίζει τη ματιά στον πολιτισμό ενός ανθρώπου που είναι καθηλωμένος στην αναπηρική καρέκλα, του Mykola Podrezan . Μέσα από τα μάτια του Mykola οι θεατές διαπιστώνουν αν τα μεγάλα πολιτιστικά μνημεία της Ουκρανίας είναι προσβάσιμα για τα άτομα με αναπηρίες. Παράλληλα και αυτή είναι η δεύτερη γραμμή αφήγησης της ταινίας θα δούμε πως χάρη στην τεχνολογία τα άτομα με αναπηρία μπορούν να αισθανθούν και να απολαύσουν πολιτιστικά αξιοθέατα σε όλο τον κόσμο.

Ημερολόγια Αποστολής Νικόλας Παπαχρυσοστομου (27’), Εσωτερική παραγωγή του ελληνικού τμήματος των γιατρών χωρίς σύνορα, Ελλάδα

 

Η επιστροφή (18’), Νίκος Μεγγρέλης, Ελλάδα

 

Δύο γιατροί εθελοντές των Γιατρών του Κόσμου μετά από τρισήμισυ χρόνια επιστρέφουν στην Ειδομένη, εκεί που πέρασαν μήνες ολόκληρους προσφέροντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους πρόσφυγες που αναζητούσαν το όνειρο της Ευρώπης. Με την απόσταση του χρόνου, οι δύο Γιατροί ξετυλίγουν τις αναμνήσεις τους και περιγράφουν πως επηρέασε τη μετέπειτα ζωή τους. Ένας ύμνος χωρίς τυμπανοκρουσίες στην ανθρωπιά ,στην αλληλεγγύη ,στην ανιδιοτελή προσφορά στο συνάνθρωπο ανεξαρτήτου φυλής χρώματος και θρησκείας, στον εθελοντισμό!