Πολύπλουμο (11 min), Συλλογική, Ελλάδα

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 6/10/2017 στις 18:45 στο Θεατρικό Εργαστήρι Χρυσομαλούσσας

Το ντοκιμαντέρ “Πολύπλουμο” παρουσιάζει την καθημερινή ιεροτελεστία του κύριου Αποστόλη στο παλαιοπωλείο του στο Μοναστηράκι. Μέσα στο μικρό δρόμο της Νορμανού έχει δημιουργήσει έναν χώρο στον οποίο μπορεί να μεταφέρεται σε μια άλλη εποχή και να κρατάει τις αναμνήσεις του και την παλιά του ζωή ζωντανή.

Το παλαιοπωλείο του φαίνεται ότι έχει σταματήσει στον χρόνο καθώς είναι γεμάτο παλιές κάρτες, κάδρα και αντικείμενα συλλεκτικά ταξιδεύοντας τον κάθε επισκέπτη σε μια παλιά Αθήνα, την Αθήνα που θυμάται ο ίδιος.

Ονομάζοντας το “Πολύπλουμο”, μια λέξη από την Ηλιάδα του Ομήρου, κρατάει ένα άλλο ύφος αντιπαραβάλλοντας στη εμπορικότητα και στις τάσεις τις σημερινής εποχής, κρατώντας την αλήθεια και την ειλικρίνεια για αυτό το οποίο πρεσβεύει. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τις καθημερινές του ασχολίες στο μαγαζί που με ηρεμία και ευλάβεια ασχολείται τον Ιανουάριο του 2017. Ξεκινάει την μέρα του από τις 6 το πρωί, αρκετές ώρες πριν ανοίξουν τα διπλανά μαγαζιά. Φτιάχνει κορνίζες, κάδρα τα οποία ξύνει, βάφει και ξεμοντάρει μεταξύ άλλων. Εξηγεί πως δεν έχει καθόλου δουλειά και τα πράγματα είναι δύσκολα οικονομικά παρόλα αυτά έχει τις γάτες του να τον συντροφεύουν καθώς δουλεύει ασταμάτητα. Δεν διστάζει πάντως να αναφέρει τις παλιές εποχές και τις περιπέτειές του ταξιδεύοντας σε όλη την Ευρώπη, τις οποίες νοσταλγεί.

Η ταινία πραγματοποιήθηκε από ομάδα φοιτητών του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του πανεπιστημίου Αθηνών που είχαν επιλέξει το μάθημα “Παραγωγή Τηλεταινίας και Φιλμ Ντοκουμέντου” κατά το χειμερινό εξάμηνο 2016-2017 (διδάσκεται από Μαρία Κομνηνού/Νίκο Μύρτου). Η θεματική που αναλύθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος (και με επιπλέον διαλέξεις από τις  Anna Grimshaw και Εύα Στεφανή) ήταν ο κινηματογράφος της παρατήρησης και ο άξονας εργασιών οι “Καθημερινές Ιεροτελεστίες”.