Η διαδρομή της Άννας-Μαρίας (14 min), Συλλογική, Ελλάδα

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 5/10/2017 στις 18:45 στο Θεατρικό Εργαστήρι Χρυσομαλούσσας

Στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους πρωταγωνίστρια είναι μια κοπέλα, η συμφοιτήτρια μας Άννα-Μαρία, την οποία παρακολουθήσαμε για διάστημα δυο μηνών σε μια συγκεκριμένη διαδρομή που πραγματοποιούσε σχεδόν καθημερινά.

Ο λόγος που διαλέξαμε αυτό το θέμα για το ντοκιμαντέρ μας, ήταν διότι θέλαμε να δείξουμε πως ένας νέος άνθρωπος που ζει και κυκλοφορεί στην Αθήνα χωρίς Ι.Χ γίνεται συνεχώς θύμα της μεγάλης ταλαιπωρίας των Μ.Μ.Μ και αυτό γιατί είναι κάτι που και εμείς το βιώνουμε συνεχώς.

Θέλαμε δηλαδή να μοιραστούμε αυτό το συναίσθημα που μας βαραίνει κάθε φορά που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα, τα οποία είτε αργούν, είτε δεν έχουν συχνά δρομολόγια, είτε απεργούν με αποτέλεσμα να φτάνουμε από το σπίτι μας στον εκάστοτε προορισμό το λιγότερο απογοητευμένοι και εκνευρισμένοι.

Την Άννα-Μαρία την διαλέξαμε διότι έρχεται σε αντίθεση με αυτήν την πραγματικότητα. Είναι ένας αισιόδοξος άνθρωπος και χαμηλών τόνων χαρακτήρας που δίνει μια θετική πνοή στο θέμα, αφού η ταλαιπωρία δεν την πτοεί. Συνεχίζει ανεπηρέαστη από το περιβάλλον να κινείται με τα Μ.Μ.Μ που για κείνη είναι μια γέφυρα που την ενώνει με τον τελικό της στόχο. Γιατί για αυτήν τον μόνο που έχει σημασία είναι ο προορισμό της.

Η ταινία πραγματοποιήθηκε από ομάδα φοιτητών του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του πανεπιστημίου Αθηνών που είχαν επιλέξει το μάθημα “Παραγωγή Τηλεταινίας και Φιλμ Ντοκουμέντου” κατά το χειμερινό εξάμηνο 2016-2017 (διδάσκεται από Μαρία Κομνηνού/Νίκο Μύρτου). Η θεματική που αναλύθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος (και με επιπλέον διαλέξεις από τις  Anna Grimshaw και Εύα Στεφανή) ήταν ο κινηματογράφος της παρατήρησης και ο άξονας εργασιών οι “Καθημερινές Ιεροτελεστίες”.