Εντός Μέτρου (10 min), Συλλογική, Ελλάδα

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 2/10/2017 στις 18:45 στο Θεατρικό Εργαστήρι Χρυσομαλούσσας

Ο μετρονόμος είναι  συνοδηγός του μουσικού. Αυτό το μαγικό μηχανηματάκι που του επιτρέπει να είναι εντός μέτρου, ο ρυθμός της ζωής του εντός μέτρου, το περπάτημά εντός μέτρου , η μουσική εντός μέτρου. Ακόμη και το “εκτός κανόνα” , να είναι εντός μέτρου. Αυτό είναι το μικρό περίγραμμα που μπορεί να χωρέσει ο μουσικός στη μουσική.

Γιατί η μουσική έχει τόμους από κανόνες για να σε φτάσει εκεί που θες με τη μαγεία να σου επιτρέπει το λάθος και την ελευθερία. Υπάρχει ένας μουσικός όρος στο κονσέρτο που λέγεται “Cadenza” και στα ιταλικά σημαίνει πτώση.  Στο σημείο αυτό , ο σολίστ είναι ελεύθερος να αυτοσχεδιάσει. Σε αυτή την πτώση αποδεσμεύεται από τους κανόνες και είναι η στιγμή που κανείς και τίποτα δεν τον καθοδηγεί. Σε δέκα λεπτά “Εντός μέτρου” βλέπουμε τη καθημερινή ζωή της Χριστίνας σε απόλυτη συσχέτιση με τα κλασσικά κρουστά. Βλέπουμε τη διαδρομή προς το Ωδείο , τη μελέτη στο σπίτι και τα μικρά διαλείμματα. Μας μιλά για τη μουσική , τα “πρέπει” που έχουν διαμορφωθεί για έναν επαγγελματία μουσικό , τη συνέπεια που πρέπει να τηρεί ,τους προβληματισμούς και τα διλήμματα, το άγχος , την πίεση και την αποσυμπίεση που παίρνει από την ικανοποίηση της μελέτης , που την οδηγεί σε αυτό που θέλει και τότε είναι σαν να παίρνει μορφή όλη η ζωτική ενέργεια που ασκείται σε ένα όργανο.

Η ταινία πραγματοποιήθηκε από ομάδα φοιτητών του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του πανεπιστημίου Αθηνών που είχαν επιλέξει το μάθημα “Παραγωγή Τηλεταινίας και Φιλμ Ντοκουμέντου” κατά το χειμερινό εξάμηνο 2016-2017 (διδάσκεται από Μαρία Κομνηνού/Νίκο Μύρτου). Η θεματική που αναλύθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος (και με επιπλέον διαλέξεις από τις  Anna Grimshaw και Εύα Στεφανή) ήταν ο κινηματογράφος της παρατήρησης και ο άξονας εργασιών οι “Καθημερινές Ιεροτελεστίες”.